Πρυτανικές Εκλογές, μύθοι και πραγματικότητα

Συνάδελφοι,

Διανύουμε μια περίοδο που αντιμετωπίζουμε τη σφοδρότερη επίθεση σε εκπαίδευση και εργασία. Με τα νέα μέτρα που φέρνει το ΔΝΤ και η ευρωπαϊκή ένωση σε πλήρη σύμπλευση με το ΠΑΣΟΚ και τους συμμάχους του, τη ΝΔ και το ΛΑΟΣ. Μια περίοδος, όμως, που στιγματίζεται από τις έντονες αντιδράσεις και μαζικές κινητοποιήσεις του συνόλου των εργαζομένων και της νεολαίας.

Σε αυτήν την περίοδο, μέσα στο πανεπιστήμιο, η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ προσπαθεί να στήσει συμμαχίες εντός του καθηγητικού μπλοκ προκειμένου να περάσει τις αλλαγές στην εκπαίδευση σε ένα κλίμα φαινομενικής ομοψυχίας με όσο το δυνατόν  λιγότερες αντιδράσεις. Προσπαθεί να διαλύσει κάθε προσπάθεια ανασυγκρότησης του πανεκπαιδευτικού μετώπου. Αυτή την περίοδο μας καλούν να ψηφίσουμε για την εκλογή πρύτανη με καθολική ψηφοφορία.

Ας δούμε όμως, τι είναι η καθολική ψηφοφορία:
Είναι μια πτυχή του νέου νόμου πλαίσιο που κατατέθηκε το 2006 ξεσήκωσε το σύνολο της πανεπιστημιακής κοινότητας  και ψηφίστηκε πραξικοπηματικά το Μάρτη του 2007 εν μέσω μιας από τις μεγαλύτερες πορείας του φοιτητικού κινήματος, που αντιμετωπίστηκε με την πλέον σκληρότερη καταστολή. Ένας νόμος πλαίσιο που σχεδόν 4 χρόνια παραμένει ανεφάρμοστος στο σύνολό του.
Η συγκεκριμένη διάταξη προβλέπει την εκλογή των οργάνων και προσώπων συνδιοίκησης του πανεπιστημίου με συμμετοχή όλων των φοιτητών(όχι όμως και ισότιμης, καθώς όλοι οι φοιτητές συνολικά συμβάλλουν στο  40% της εκλογής).

Καθολική ψηφοφορία με λίγα λόγια σημαίνει:
  • Νομιμοποίηση του πρύτανη και του πρυτανικού συμβουλίου να εφαρμόσει τους νόμους του υπουργείου παιδείας στο πανεπιστήμιο. Μερικοί από αυτούς είναι αναγνώριση των ΚΕΣ και απόδοση επαγγελματικών δικαιωμάτων στους αποφοίτους του, διαγραφές φοιτητών, αλυσίδες και προαπαιτούμενα μαθημάτων, άρση του ασύλου, μείωση της διάρκειας της εξεταστικής κλπ.
  • Αποδυνάμωση της διεκδίκησης των συμφερόντων μας και της πίεσης για απόσπαση πολιτικών αποφάσεων ενάντια στους αντιεκπαιδευτικούς νόμους. Το πρυτανικό συμβούλιο θα μπορεί να περνάει όποιους νόμους θέλει για το πανεπιστήμιο, επικαλούμενο ότι εκφράζει την πλειοψηφία των φοιτητών.
  • Ενίσχυση των πελατειακών και κομματικών σχέσεων, από τη στιγμή που οι παρατάξεις των ΔΑΠ και ΠΑΣΠ θα μας καλούν να ψηφίσουμε το τάδε νεοδημοκράτη ή πασόκο πρύτανη. Ή από τη στιγμή που για να ψηφίσουμε κάποιον θα καλείται να μας υπόσχεται ατομικά κάποιες ‘διευκολύνσεις’.
Ερώτηση1: «δεν είναι καλό να έχουμε λόγο όλοι για το ποιος θα είναι πρύτανης ή πρόεδρος του τμήματος;»
Ο ρόλος του κάθε πρόεδρου ή πρύτανη είναι να εφαρμόζει το νόμο του υπουργείου παιδείας και όχι να πηγαίνει ενάντια σε αυτόν. Επομένως, όποιος και να είναι αυτός, από άποψη χαρακτήρα, έχει συγκεκριμένες αρμοδιότητες. Ιστορικά, ποτέ δεν έχει υπάρξει αντίδραση παρά μόνο όταν το φοιτητικό κίνημα πίεζε μαζικά.

Ερώτηση2: «με αυτόν τον τρόπο δεν καταπολεμάμε τις πελατειακές σχέσεις ανάμεσα σε παρατάξεις-καθηγητές;»
Σαφώς και όχι, μια τέτοια αντίληψη που υπάρχει στην κοινωνία και ενισχύεται στο πανεπιστήμιο από τις δυνάμεις των ΔΑΠ και ΠΑΣΠ. Το μόνο όπλο που έχουμε ενάντια σε αυτό είναι ο συλλογικός και μαζικός μας αγώνας από εμάς τους ίδιους και όχι η ανάθεση σε κάποιους άλλους να υπερασπιστούν τα συμφέροντά μας αντί για εμάς.

Ως φοιτητικός σύλλογος, αυτό που μας αντιστοιχεί είναι, συλλογικά και σε συντονισμό με τους υπόλοιπους φοιτητικούς συλλόγους, να βρισκόμαστε στην πρυτανεία την Τετάρτη 26 Μάη  και να κάνουμε κατάληψη του κτιρίου τη μέρα εκείνη μαζικά. Να καταστήσουμε σαφές ότι δεν θα ενισχύσουμε καμία εκλογή πρύτανη και προέδρου, να καλέσουμε και το σύνολο των φοιτητών και καθηγητών να κάνουν το ίδιο. Να απαιτήσουμε να παρθεί πίσω ο νέος νόμος πλαίσιο και το σύνολο των αντιδραστικών μέτρων που έρχονται στο πανεπιστήμιο.

Χτες ήταν νωρίς, αύριο θα είναι αργά, σήμερα είναι η ώρα…
Με μαζικούς, ανυποχώρητους και νικηφόρους αγώνες συνεχίζουμε δίνοντας τους αγώνες της γενιάς μας..

0 Response to "Πρυτανικές Εκλογές, μύθοι και πραγματικότητα"

Δημοσίευση σχολίου

powered by Blogger | WordPress by Newwpthemes | Converted by BloggerTheme