ΑΠΟΦΑΣΗ Γ.Σ. 19/2/2013


Η επίθεση της άθλιας συγκυβέρνησης ΠΑΣΟΚ-ΝΔ-ΔΗΜΑΡ σε πλήρη σύμπλευση με την ΕΕ και το ΔΝΤ οδηγούν τον λαό και την νεολαία σε ένα πρωτόγνωρο εργασιακό και κοινωνικό μεσαίωνα. Η πολιτική του κεφαλαίου, έχοντας ως αυτοσκοπό την υπέρβαση της κρίσης του συστήματος εις βάρος του λαού, δείχνει τα δόντια της. Τα νούμερα μιλούν απο μόνα τους. 1 στους 4 είναι άνεργος, και το 70% κάνει περικοπές στα είδη βασικής διατροφής. Η φτωχοποίηση που φωτογραφίζουν τα παραπάνω νούμερα είναι έκδηλη και δείχνουν ένα λαό να μάχεται για την επιβίωση του. Όλα τα παραπάνω στο όνομα της ανάπτυξης και της αποπληρωμής του χρέους, οι οποία είναι αναγκαία για να ορθοποδήσει η χώρα. Ποια ανάπτυξη και για ποιους? Συνώνυμη του συστήματος, ανάπτυξη σημαίνει περεταίρω κερδοφορία του κεφαλαίου, πάντα στις πλάτες των εργαζομένων και της νεολαίας. Η συγκυβέρνηση ΝΔ – ΠΑΣΟΚ – ΔΗΜΑΡ πάντα με τις επιταγές ΕΕ και ΔΝΤ δεν φοβάται να εφαρμόσει μέτρα που ωθούν τον λαό στην πείνα και στην εξαθλίωση. Το 2013, θα αποτελέσει την πιο κρίσημη χρονιά, στην μάχη των δυνάμεων της εργασίας και της νεολαίας ενάντια στην πολιτική του κεφαλαίου, με αίτημα το προφανές: την αξιοπρέπεια και την επιβίωση.
            Φοβούμενοι ενδεχόμενο παλλαϊκό ξεσηκωμό ενάντια στην λήθη και την βαρβαρότητα του συστήματος, σπέρνουν τον τρόμο στον λαό προκειμένου να τον καθυποτάξουν. Υπό τις σαφείς υποδείξεις της Χρυσής Αυγής, το κράτος εισέβαλλε σε κοινωνικούς χώρους όπως οι καταλήψεις των Villa Amalias και Σκαραμαγκα, καθώς και εισβάλλει στο άσυλο του Πανεπιστημίου Θεσσαλονικής συλλαμβάνοντας αγωνιστές αλλα και της ΑΣΟΕΕ σε στέκια αριστερών συλογγικοτήτων με διπλό σκοπό. Αφενός να τρομοκρατήσει τους κοινωνικούς αγωνιστές, και αφαιτέρου ως μια επίδειξη ισχύος και «εύρυθμης» λειτουργίας του κράτους, και να μοιράσουν ασφάλεια –και μίσος ενάντια στην αριστερά – στον λαό. Τελευταίο και πρόσφατο παράδειγμα ο βασανισμός άνευ προηγουμένου των 4 στην Κοζάνη, χρησιμοποιώντας εξόφαλμα ψέματα που μπορούν να χαρακτηριστούν και ως ειρωνικά, για την συγκάλυψη του γεγονότος. Συγκάληψη που δείχνει ότι δεν βρισκόμαστε μπροστά σε άλλο ένα δείγμα αστυνομικού αυταρχισμού, αλλά σε ένα πλήρες ενορχηστρωμένο κυβερνητικό και κρατικό σχέδιο, ενταγμένο στην καταβαράθρωση των δημοκρατικών ελευθεριών και δικαιωμάτων, στο κλίμα τρομοκράτησης και κατασυκοφάντησης και στο δόγμα της «μηδενικής ανοχής». 
            Το σχέδιο «ΑΘΗΝΑ» αποτελεί συνέχεια της επίθεσης στον χώρο της εκπαίδευσης ταυτόχρονα με την προσπάθεια εφαρμογής του νόμου πλαίσιο για τα ΑΕΙ-ΤΕΙ. Το σχέδιο Αθηνά εστιάζει την επίθεση σε πρώτο στάδιο στα ΤΕΙ, με αμέσος επόμενο στόχο και τα ΑΕΙ. Απόρροια του σχεδίου Αθηνα αποτελεί η πλήρης υποβάθμιση του επιπέδου σπουδών και ακόμη περισσότερο το πτυχίο των φοιτητιών που κάνει ακόμα χειρότερη την εργασιακή τους προοπτική.Κυρίαρχο ρόλο στην κατάρτιση του σχεδίου παίζει η αξιολόγηση των ιδρυμάτων (εσωτερικής και εξωτερικής) που δεν γίνεται βάσει των συμφερόντων της κοινωνίας αλλά βάσει των αναγκών της αγοράς και των επιχειρήσεων. Το σχέδιο «ΑΘΗΝΑ» πέρα από τις μετακινήσεις και συγχωνεύσεις τμημάτων επιφέρει μια ταυτόχρονη διάλυση της εργασιακής προοπτικής των σπουδαστών και φοιτητών καθώς και την υποβάθμιση του επιπέδου σπουδών μας, τόσο στο κομμάτι της φοιτητικής καθημερινότητας (εργαστήρια, μαθήματα κλπ) όσο και στην υποβάθμιση των γνωστικών αντικειμένων. Παράλληλα αποτελεί κομμάτι του Μνημονίου ΙΙΙ που σημαίνει πως η χρηματοδότηση τόσο των ΤΕΙ όσο και των ΑΕΙ θα μειωθεί δραματικά με άμεσο επακόλουθο την διάλυση της φοιτητικής μέριμνας και παροχών (ΣΙΤΙΣΗ-ΣΤΕΓΑΣΗ-ΜΕΤΑΚΙΝΗΣΗ-ΣΥΓΓΡΑΜΑΤΑ). Με το νέο μηχανογραφικό που ετοιμάζει το υπουργείο η μείωση των εισακτέων είναι δεδομένη και συνδυασμό με την πολιτική λιτότητας στερείται η δυνατότητα στα παιδιά των λαϊκών οικογενειών να σπουδάσουν. Παράλληλα με τις μετακινήσεις φοιτητών και σπουδαστών, την μείωση των φοιτητικών παροχών και την συνεχιζόμενη πολιτική των μνημονίων μεγάλο μέρος των φοιτητών και σπουδαστών θα αναγκαστούν να εγκαταλείψουν τις σπουδές τους. Επίσης με το μέτρο της διαθεσιμότητας θα πετάξει στο δρόμο τους εργαζόμενους των ιδρυμάτων αυτών ή θα τους μεταθέσει βίαια στα τμήματα που θα συγχωνευτούν. Όλα αυτά οδηγούν στην περαιτέρω λειτουργία των ΑΕΙ και ΤΕΙ με όρους επιχείρησης και την ολοένα και μεγαλύτερη σύνδεση τους με την αγορά μια κατάσταση που δεν χωρά τις ανάγκες της κοινωνίας για μόρφωση και γνώση.
            Απέναντι στον εργασιακό και κοινωνικό μεσαίωνα που μας επιβάλλουν, βλέπουμε να καταγράφεται μία άλλη δυνατότητα για το λαϊκό κίνημα. Στους δρόμους του αγώνα βρέθηκαν (και βρίσκονται) οι εργαζόμενοι στις αστικές συγκοινωνίες, οι εργαζόμενοι στην υγεία, οι ναυτεργάτες, οι εργαζόμενοι στα ναυπηγεία της Ελευσίνας και οι αγρότες. Όλοι αυτοί οι κλάδοι κινητοποιούνται στρεφόμενοι ενάντια στην επίθεση του μετώπου κυβέρνησης-Ε.Ε.-ΔΝΤ, με τις ξεπουλημένες συνδικαλιστικές ηγεσίες να σφυρίζουν αδιάφορα. Γι’ ακόμη μια φορά η γραφειοκρατία των ΓΣΕΕ-ΑΔΕΔΥ προκηρύσσει απεργία-πυροτέχνημα σχεδόν μετά από ένα μήνα στις 20 Φλεβάρη, σφυρίζοντας αδιάφορα στις επιστρατεύσεις σε ΜΕΤΡΟ και ΠΝΟ. Είναι ζήτημα λοιπόν αυτή τη στιγμή ο λαός, με μπροστάρηδες τις δυνάμεις του εργατικού κινήματος, να αξιοποιήσει την απεργία στις 20 Φλεβάρη ως το σημείο που θα συγκλίνουν όλα τα επί μέρους ρεύματα και θα αντεπιτεθούν μαζί ενάντια στις ορέξεις του κεφαλαίου.
            Η απάντηση του φοιτητικού κινήματος πρέπει να είναι ηχηρή και αποφασιστική αρχής γενομένης στην απεργία στις 20 Φλεβάρη! Μακριά από τα τσικό του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ στα πανεπιστήμια (βλ. ΠΑΣΠ και ΔΑΠ) που μόνο σκοπό έχουν να αποπροσανατολίσει τους φοιτητές και σπουδαστές που πλήττονται από την εφαρμογή του Μνημονίου στα ΑΕΙ-ΤΕΙ. Να βάλει φρένο στην εφαρμογή του σχεδίου ΑΘΗΝΑ και να μην επιτρέψει καμία μετακίνηση και κλείσιμο σχολής. Κόντρα στην λογική της αγοραίας αξιολόγησης πρέπει να προτάξουμε το στοιχείο του φοιτητικού και εργατικού ελέγχου μέσα από την δημοκρατία των γενικών συνελεύσεων και των συντονιστικών επιτροπών. Να παλέψουμε μαζί με τους εργαζόμενους των Ιδρυμάτων σε ένα κοινό μέτωπο υπεράσπισης των δικαιωμάτων μας. Να συνδεθεί ο αγώνας μας με την υπόλοιπη κοινωνία που «στενάζει» από τις συνέπειες της κρίσης τους. Κόντρα στην σύγχρονη αμορφωσιά και τα ΑΕΙ-ΤΕΙ που ετοιμάζουν οφείλουμε να προτάξουμε την Ενιαία Πανεπιστημιακή εκπαίδευση δημόσια και δωρεάν, το ένα πτυχίο ανά γνωστικό αντικείμενο και όχι την επιβολή των αναγκών της αγοράς στο τι και πως θα μαθαίνουμε, θα εργαζόμαστε και θα ζούμε.


Απαιτούμε:
  • Απόσυρση του σχεδίου "Αθηνά". Καμία συγχώνευση-μετακίνηση-κατάργηση τμημάτων.
  • Ανατροπή του νέου νόμου πλαίσιο για τα ΑΕΙ-ΤΕΙ.
  • Ανατροπή του ΜΑΥΡΟΥ ΜΕΤΩΠΟΥ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΠΑΣΟΚ-ΝΔ-ΔΗΜΑΡ-ΚΕΦΑΛΑΙΟΥ, των μνημονίων, του Μεσοπρόθεσμου και κάθε αντιλαϊκού νομοσχεδίου.
  • Έξω η τρόικα και το ΔΝΤ- Ρήξη- Ανυπακοή- Έξοδος από την ΕΕ. Διαγραφή του χρέους.
  • Κατάργηση των κολλεγίων και κάθε μορφής ιδιωτικής εκπαίδευσης. Ανατροπή του Εθνικού Πλαισίου Προσόντων. Απόσυρση των νόμων για Αξιολόγηση, ΙΔΒΕ,ΔΟΑΤΑΠ.
  • Ούτε ένα ευρώ για τις σπουδές μας- καμά σκέψη για δίδακτρα και κατάργηση συγγραμμάτων.
  • Υπεράσπιση και διεύρυνση των δημοκρατικών ελευθεριών και δικαιωμάτων του λαού κόντρα στην τρομοκρατία Κράτους-Κεφαλαίου-Κυβέρνησης και της φασιστικής νεοναζιστικής Χρυσής Αυγής.
Διεκδικούμε:
  • Αποκλειστική κρατική χρηματοδότηση. Ενιαία Πανεπιστημιακή Εκπαίδευση, Δημόσια και δωρεάν Παιδεία για όλους χωρίς ταξικούς φραγμούς. Αύξηση της χρηματοδότησης για την Παιδεία, την Υγεία, τις κοινωνικές παροχές, όχι για τις τράπεζες, τους επιχειρηματίες και τις στρατιωτικές επιδρομές.
  • Ένα ενιαίο και αδιάσπαστο πτυχίο με όλα τα επαγγελματικά και εργασιακά δικαιώματα σε αυτό.
  • Δωρεάν σίτιση, στέγαση, συγγράμματα, πάσο και συγκοινωνίες για όλους.
  • Μόνιμο εκπαιδευτικό προσωπικό-Μόνιμη και σταθερή δουλειά για όλους. Αυξήσεις σε μισθούς και συντάξεις.

0 Response to "ΑΠΟΦΑΣΗ Γ.Σ. 19/2/2013"

Δημοσίευση σχολίου

powered by Blogger | WordPress by Newwpthemes | Converted by BloggerTheme