ΤΟΝ ΔΡΟΜΟ ΔΕΙΧΝΕΙ Ο ΝΙΚΟΣ ΤΕΜΠΟΝΕΡΑΣ…


Πέρασαν 23 χρόνια από την δολοφονία του αγωνιστή καθηγητΝ.
Τεμπονέρα  το βράδυ της 8ης  Ιανουαρίου του 1991. Η δολοφονία γίνεται κατά την διάρκεια ενός μεγαλειώδους κινήματος  ενάντια στο πολυνομοσχέδιο που είχε καταθέσει ο υπουργός παιδείας  Β. Κοντογιαννόπουλος  και έφερνε μια σειρά αλλαγών σε σχολεία και πανεπιστήμια . Σχεδόν όλα τα ΑΕΙ-ΤΕΙ, καθώς και τα σχολεία είναι υπό κατάληψη . Καθημερινά διεξάγονται μαζικές πορείες και συλλαλητήρια με αίτημα «δημόσια και δωρεάν παιδεία» και δημιουργούν σοβαρά προβλήματα στην κυβέρνηση.

Η κυβέρνηση μην μπορώντας να ελέγξει την κατάσταση, επιλέγει την βαριά καταστολή και την συνεργασία με το παρακράτος. Χαρακτηριστικά ο νομάρχης Αχαΐας δηλώνει: «Οι καταλήψεις των σχολείων είναι παράνομες ενώ οι ανακαταλήψεις τους από τους πολίτες της Πάτρας νόμιμες. Η αστυνομία δεν μπορεί να κάνει τίποτα αλλά οι πολίτες της Πάτρας μπορούν.»

Το βράδυ της   8ης  Ιανουαρίου λοιπόν, ομάδα κρούσης της ΟΝΝΕΔ με επικεφαλής τον δημοτικό σύμβουλο Γ. Καλαμπόκα καταφθάνει στο 3ο Λύκειο Πάτρας με σκοπό την ανακατάληψη του. Στην περιφρούρηση του σχολείου εκτός από μαθητές συμμετέχουν και φοιτητές και καθηγητές της τοπικής ΕΛΜΕ, μεταξύ των οποίων και ο Τεμπονέρας. Οι τραμπούκοι της ΟΝΝΕΔ επιτίθενται σε όσου ς βρίσκονται μέσα στο σχολείο και ο Τεμπονέρας χτυπιέται θανάσιμα το κεφάλι από το λοστάρι του Καλαμπόκα, στην προσπάθεια του να προστατέψει τους μαθητές.

Τον Γενάρη του ’91 ο Τεμπονέρας όρθωσε το ανάστημα του απέναντι στις πολιτικές κυβέρνησης και κεφαλαίου υπερασπιζόμενος την παιδεία και την δημοκρατία. Ο Τεμπονέρας ζει και θα ζει μέσα από τους αγώνες μας. Θα εκδικείται σε κάθε μάχη ενάντια στις αντιλαϊκές-αντεργατικές πολιτικές, σε κάθε προσπάθεια για την ανατροπή των νόμων και της κοινωνίας του κέρδους και της αγοράς.  Σε κάθε συνέλευση ,πορεία , κατάληψη ,απεργία θα βαδίζει μαζί μας. Με Πέτρουλα- Λαμπράκη μας οδηγεί. Εμπνέει τους αγώνες της νεολαίας και των εργαζομένων, ενάντια στην εφαρμογή του νόμου για την παιδεία, ενάντια στις πολιτικές κυβέρνησης και κεφαλαίου που διαλύουν το παρόν και υποθηκεύουν το μέλλον μας.


 






0 Response to "ΤΟΝ ΔΡΟΜΟ ΔΕΙΧΝΕΙ Ο ΝΙΚΟΣ ΤΕΜΠΟΝΕΡΑΣ…"

Δημοσίευση σχολίου

powered by Blogger | WordPress by Newwpthemes | Converted by BloggerTheme