ΚΑΙ ΤΟΤΕ ΚΑΙ ΤΩΡΑ ΚΑΙ ΟΠΩΣ ΤΟ ΣΑΡΑΝΤΑ, ΤΗΝ ΦΤΩΧΕΙΑ ΚΑΙ ΤΟΝ ΦΑΣΙΣΜΟ ΘΑ ΠΟΛΕΜΑΜΕ ΠΑΝΤΑ!


Από τα παιδικά μας χρόνια ακούγαμε για ένα μεγάλο ΌΧΙ που είχε πει ο καλός πρωθυπουργός μας Ιωάννης Μεταξάς στις 28 Οκτώβρη 1940 κόντρα στους Ιταλούς κατακτητές. Μήπως δεν έγινε ακριβώς αυτό και κάτι ξεχάσανε και παραλείψανε; Μήπως αυτός ο Μεταξάς δεν ήταν και τόσο καλός; Μήπως οι παρελάσεις έχουν άλλο νόημα από αυτό που ξέρουμε; Μήπως εν τέλει δεν ήταν αυτό που είπε το ΌΧΙ στους ναζί και τους ιταλούς συνεργούς τους; 


Ας πάρουμε τα πράγματα ένα ένα…


Στις 4 Αυγούστου του 1936, , μια ημέρα πριν την ορισμένη πανελλαδική απεργία, ο Ιωάννης Μεταξάς επικαλούμενος τον κίνδυνο εσωτερικών ταραχών και την ασταθή διεθνή κατάσταση, συγκάλεσε έκτακτο υπουργικό συμβούλιο και ανακοίνωσε την απόφασή του να αναστείλει επ' αόριστον την ισχύ πολλών διατάξεων του Συντάγματος, με τα οποία καταλύθηκε ο κοινοβουλευτισμός και επιβλήθηκε δικτατορία !!! Άραγε γιατί δεν το μάθαμε ποτέ αυτό από τα σχολικά βιβλία;


Κι αν ήταν δικτάτορας γιατί είπε το όχι;



Το όχι του Μεταξά, ήταν το ναι ,του φασιστικού καθεστώτος που είχε οικοδομήσει, στην Αγγλία και όχι στις ελευθερίες του ελληνικού λαού. Και αυτό γιατί τα συμφέροντα που εξυπηρετούσε ο Μεταξάς, αυτά των ελλήνων καπιταλιστών, δεν κοίταζαν ιδεολογίες. Αλλά, έβαζαν πάνω απ' όλα το ταξικό τους συμφέρον και τους άρρηκτους δεσμούς διαπλοκής που είχαν αναπτύξει με το βρετανικό κεφάλαιο.


Κι αν δεν το είπε ο Μεταξάς το ΟΧΙ ποιος το είπε τελικά;



Ήταν οι αντάρτες του ΕΑΜ και του ΕΛΑΣ!!! Ήταν ο καπετάνιος του ΕΛΑΣ Άρης Βελουχιώτης ο οποίος απελευθέρωνε τα χωριά από τα στρατεύματα του Χίτλερ και τσάκιζε τον φασισμό σε κάθε του βήμα. Όπως αναφέρεται στο Ιδρυτικό κείμενο, σκοπός του ΕΑΜ ήταν «...η απελευθέρωση του Έθνους από τον ξένο ζυγό...» και «...η κατοχύρωση του κυριαρχικού δικαιώματος του ελληνικού λαού, όπως αποφανθεί περί του τρόπου της διακυβερνήσεώς του...».



Η δική μας στάση…



«Ωραία, όλα αυτά αλλά τι σχέση έχουν με τον σύλλογο», θα πουν πολλοί. Κατ’ αρχάς, οι φοιτητικοί σύλλογοι δημιουργήθηκαν τα πρώτα χρόνια της μεταπολίτευσης πάνω στη λογική των σωματείων. Ο σκοπός τους ήταν να υπερασπίσουν τα συμφέροντα και τις ανάγκες των φοιτητών μέσα από την αμεσοδημοκρατική συζήτηση και τη συλλογική πάλη. Έτσι, η ιστορία των αγώνων του ελληνικού λαού και η αντιφασιστική πάλη αποτελούν και τις δικές μας παρακαταθήκες. Παρακαταθήκες με τις οπίες πορεύθηκε το φοιτητικό κίνημα στην προσπάθειά του να φρενάρει, όσο και να γίνει πυροκροτητής ευρύτερα του λαϊκού κινήματος, ενάντια στις αντιλαϊκές πολιτικές σε παιδεία και κοινωνία. Με χαρακτηριστικά παραδείγματα τα φοιτητικά κινήματα της δεκαετίας του 90, του '06-'07 και του '11 όπου ανατράπηκαν νομοσχέδια  που εναντιώνονταν στο δημόσιο και δωρεάν χαρακτήρα του πανεπιστημίου όσο και στο αντιπολεμικό του '03,το Δεκέμβρη του '08 και τους αγώνες του αντιφασιστικού κινήματος όπου οι φοιτητικοί σύλλογοι έδωσαν τον παλμό στις τότε κοινωνικές συγκρούσεις.

Έτσι και σήμερα, απέναντι στην φτώχεια, την ανεργία, την τρομοκρατία από τους εργοδότες αλλά και τα ΜΜΕ, τους κάθε λογής φασίστες, ορθώνουμε το ανάστημά μας και οργανώνουμε την πάλη μας. Παλεύουμε για να αναζωπυρωθεί η αντίσταση και το κίνημα ανατροπής, για να οικοδομήσουμε ένα μέλλον με βάση τις κοινωνικές ανάγκες και όχι το αχόρταγο κέρδος των λίγων!


Μαζικός αγώνας για μόρφωση-δουλειά-ελευθερίες!



ΛΑΕ ΘΥΜΗΣΟΥ ΤΟ ΧΩΜΑ ΠΟΥ ΠΑΤΑΣ ΛΕΥΤΕΡΩΣΕ Ο ΑΡΗΣ ΚΑΙ Ο ΕΑΜ ΕΛΑΣ !!!


0 Response to "ΚΑΙ ΤΟΤΕ ΚΑΙ ΤΩΡΑ ΚΑΙ ΟΠΩΣ ΤΟ ΣΑΡΑΝΤΑ, ΤΗΝ ΦΤΩΧΕΙΑ ΚΑΙ ΤΟΝ ΦΑΣΙΣΜΟ ΘΑ ΠΟΛΕΜΑΜΕ ΠΑΝΤΑ!"

Δημοσίευση σχολίου

powered by Blogger | WordPress by Newwpthemes | Converted by BloggerTheme